Στον απέραντο ωκεανό των επαγγελμάτων, ο Ναυτικός στα ποντοπόρα πλοία αποτελεί μια μονάδα σύνθετη και πολυδιάστατη. Η αναφορά για το επάγγελμα του ναυτικού εξερευνά τη σημασία όλων αυτών που μπορούν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ναυτικό επάγγελμα, έναν επάγγελμα όπου η μοναδικότητα της ανθρώπινης διάνοιας συναντά την μοναδικότητα και απεραντοσύνη της θάλασσας.
Μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας και κατοικίας
Είναι γεγονός ότι το πλοίο είναι ταυτόχρονα και το σπίτι του ναυτικού και ο χώρος εργασίας. Αυτό, συνδυαστικά με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καθώς το πλοίο ταξιδεύει, αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα προς διεύρυνση.
Η συνεχής μετακίνηση του ναυτικού σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη (δηλαδή, αλλαγή χρονικών ζωνών, πολιτισμών, κλιματικών συνθηκών κτλ.) είναι διαπιστωμένο ότι έχει επιπτώσεις στην προσωπικότητα και συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Οι συνεχείς αλλαγές περιβάλλοντος επιβάλλουν στο άτομο να προσαρμόζεται συνεχώς, κάτι που μπορεί να έχει πολυδιάστατες επιδράσεις θετικές και αρνητικές:
· Ψυχολογική Ευελιξία: Οι συχνές αλλαγές μπορεί να καταστήσουν ένα άτομο πιο προσαρμοστικό και ευέλικτο. Μπορεί να μάθει να αντιδρά γρήγορα σε νέες καταστάσεις και να αναπτύξει ένα σύνολο δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων. Βέβαια μέχρι να μάθει η ψυχολογική πίεση μπορεί να του αφήσει ανεξίτηλα σημάδια τα οποία θα τα εκδηλώσει όταν είναι εκτός υπηρεσίας είτε στις ενδιάμεσες περιόδους μεταξύ δύο ναυτολογήσεων (γι’ αυτό και δεν θέλουν αν είναι μεγάλες) κυρίως όμως μετά την συνταξιοδότηση τους όπου η προσαρμογή τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι δραματική.
· Κοινωνικές Δεξιότητες: Η συνεχής αλλαγή πολιτισμικού πλαισίου μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου, καθώς θα χρειάζεται να επικοινωνεί και να συνδέεται με διάφορες κοινότητες. Είναι ένα θετικό σημείο το οποίο χρησιμοποιείται και στις κοινωνικές τους συναναστροφές στην στεριά, μέσω διηγήσεων και αναδρομής στο παρελθόν.
· Αυτογνωσία: Η εμπειρία της συνεχούς μετάβασης μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αυτογνωσία, καθώς το άτομο μαθαίνει να προσαρμόζεται και να βρίσκει ισορροπία σε μια ευρύτερη γκάμα καταστάσεων. Βέβαια αυτή η αυτογνωσία του δημιουργεί και μια εσωστρέφεια καθώς αναγνωρίζει ότι μόνο με τις δικές του δυνάμεις θα τα καταφέρει.
· Ψυχολογική Πίεση: Από την άλλη πλευρά, η συνεχής προσαρμογή μπορεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση, καθώς το άτομο μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να συνηθίσει σε κάποιο σταθερό περιβάλλον ή να αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις. Είναι συνήθως τα πρώτα χρόνια του ναυτικού επαγγέλματος μαζί με την οικογενειακή πίεση όταν θα υπάρξει οικογένεια και υποχρεώσεις, πέραν των οικονομικών.
· Αίσθηση Ταυτότητας: Η συχνή αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση ταυτότητας ενός ατόμου. Μπορεί να αισθάνεται περισσότερο ως "πολίτης του κόσμου", αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αναπτύξει αίσθημα αποξένωσης και απομόνωσης, γεγονός που μπορεί αν έχει αδύναμο χαρακτήρα να τον οδηγήσει σε χρήσει αλκοόλ, τυχερών παιγνίων ή ακόμη και ουσιών.
· Σωματική Υγεία: Οι συχνές αλλαγές χρονικών ζωνών μπορεί να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό του ατόμου και να έχουν επιπτώσεις στη σωματική υγεία, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ναυτικού γεγονός που μπορεί να «μπερδέψει» τους ανθρώπους του γραφείου καθώς παρουσιάζει άλλον χαρακτήρα στο γραφείο και άλλον μόλις ανέβει στο πλοίο.
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλες αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν από ναυτικό σε ναυτικό, καθώς εξαρτώνται από τα ατομικά χαρακτηριστικά του, το επίπεδο της ψυχολογικής του ανθεκτικότητας, και της δυνατότητας του να αντλεί θετικά συναισθήματα και εμπειρίες από τις συνεχείς αλλαγές.
Comments